Tuesday, November 30, 2010

Tutorial 2 : Mencantum Ranting Bagi Pokok Manik Bonsai

Tutorial kali ini , saya akan menunjukkan bagaimana ranting ini dicantum menjadi satu dahan.Mudah dan senang je....cuba sendiri...

 ni adalah ranting yang dicantumkan dan dijadikan dahan2nya.
 Closed up ranting2 pada dahan.
 Fisrt step : mestilah mempunyai ranting yang dah disiapkan terlebih dahulu.. tak kisahlah macam mana designnya tapi tekniknya sama je.
 Step 2 : lilitkan hujung dawai siza 20 dengan dawai halus.. tarikh kuat2 supaya nampak kemas , lilit lebih kurang dalam 5 kali lilitan ataupun 0.5cm je..sikit je ..
step 3 : kemudian lilitkan ranting pada batang dawai dan teruskan lilitan dengan kemas. Lilitan dawai dan ranting bunga dalam 1inci.. iaitu jarak antara satu ranting dengan ranting ke-2.


 step 4 : teruskan lilitan dan tambahkan ranting ke2 dan lilit lagi sepanjang 2 inci.. kemudia teruskan sehingga 5 ranting.
 step 5 : 2 ranting yang telahpun di cantum dengan dawai halus.
step 6: teruskan langkah cantuman dan lilitan untuk 5 ranting. Kemudian lilitkan dawai halus pada batang sehingga ke hujung batang dawai tadi.

tara.... jadilah macam ni dahan batang pokok bonsai kita setelah ranting siap dicantumkan....berminat, boleh wat sendiri......

1 comment:

  1. cam ner nak wat bunga tu..saya ni first time nak belajar wat bunga dari manik ni..ada lagi tak patern lain selain dari bunga tu..tolong tunjuk ajar saya kak sifu...

    ReplyDelete

Tutorial