Tuesday, January 31, 2012

Pokok Manik Bonsai.. Hijau Kuning Oren.. Hot..Hot

Assalammualaikum.. dan salam 1 Malaysia. Saya agak lama tak update blog dengan pokok bonsai yang baru dan rasanya, mesti  tertunggu -tunggu nak tengok pokok baru.. sebenarnya.. dalam minggu ni saja, saya dah siapkan 3 pokok manik bonsai, cuma tak sempat nak upload... saya juga tengah nak siapkan tutorial bagi peminat pokok manik bonsai .. anggur.. tengah buat, nanti saya uploadkan.. dan kepada sesiapa yang minat nak kan manik2 dan juga daunnya sekali untuk pokok anggur untuk buat sendiri.. pun boleh dapatkan daripada saya.. nanti saya uploadkan set manik tersebut.

oklah... asyik dok bercerita, jadi inilah pokok manik bonsai yang terbaru.. 2 layer.. 2 tingkat...

kalau nak buat sendiri, basic sahaja.. manik ada jual disini...

SET MANIK .. 3 pkt Manik Panjang Kuning
                          1 pkt manik stone daun
                         1 pkt Manik Bulat Hijau
                         1 pkt Manik Bulan Oren
                          60 Dawai Gold

Harga 1 set : RM 57.00 ( tidak termasuk postage)


untuk dijual RM 95.00



buat macam ni .... 44 ranting


closed up manik...


ranting manik


                    

Tara... hasilnya.. Inilah pokok manik bonsai.. 2 layer...

SELAMAT MENCUBA

Tuesday, January 24, 2012

Pokok Manik Bonsai .. Cheery

Salam... kali ni entry saya nak uploadkan satu lagi pokok manik bonsai .. cheery ... gabungan daun dan manik warna merah menyala... mudah sahaja jika ingin membuatnya sendiri... layan dulu pic baru ni. Ramai jugak yang bertanyakan bagaimana nak buat batang pokok ni, Insyaallah nanti akan saya upload di bahagian tutorial untuk tatapan semua peminat pokok manik bonsai ni. Ok.. selamat menjamu mata.

Harga : RM 35.00 sahaja..

sesuai dijadikan hadiah kepada seseorang atau pun sebagai hiasan meja kan...


Harga RM 35.00 ( tidak termasuk pos)



closed up .. daun dan buah cheery


closed up

Wednesday, January 18, 2012

Pokok Manik Bonsai .. Anggur

Assalammualaikum, dan salam 1 Malaysia.... entry kali ini saya ingin berkongsi mengenai pokok manik bonsai.. tema buah-buahan iaitu anggur... mudah saja cara untuk membuatnya ...bahagian daun , menggunakan daun yang dah ready made, so senang jelah kan.. tapi untuk anggur itu sendiri memerlukan kepada teknik .. untuk permulaan susah sikit tapi bila dah boleh buat duan atau tiga biji anggur tu.. so cepatlah... untuk membuat anggur ni memerlukan kepada 4 jenis saiz manik iaitu yang kecil, sederhana, besar dan paling besar... saya ada membuat pokok manik anggur yang saiz kecil dan juga besar, tapi kali ni saya show /update yang pokok kecil dulu lah.... bagi yang berminat boleh hubungi saya... pokok anggur ini ready for sale...

Namun yang demikian, bagi sesiapa yang berminat , yang berada berdekatan dengan saya, boleh je datang ke rumah saya... saya boleh ajarkan. Tiada masalah...

Harga RM 30.00 ( tidak termasuk pos)
sesuai untuk hiasan dimeja solek atau di office



zoom .... closed up


step 1 : buat daun-daun nya dulu

Step 2:  buat buah anggur dulu

Step 3: cantumkan buah anggur dan daun ...

Tuesday, January 3, 2012

TAHUN BARU ... BUNGA BARU...

Apa kata, sempena tahun baru ini kita membuat pokok bunga manik yang berwajah baru... macam ni .. ok tak? Cantikkan... pic ni saya jumpa di dalam internet.. dan nak kongsi bersama.. cantikkan,



bunga sebagai hairclip.. untuk anak-anak.. cantik jugak kan...


teringin nak buat satu... nanti-nanti lah.. nak buat yang lain dulu..

SELAMAT MENCUBA

Monday, January 2, 2012

SELAMAT TAHUN BARU 2012

SELAMAT TAHUN BARU 2012.. kepada semua pengunjung blog ni.. semoga tahun 2012 memberikan 1001 makna dalam kehidupan kita.... ok lagi sharing mengenai pokok manik bonsai....


menggunakan jenis manik yang kecil sahaja.


zomm.. supaya nampak dengan lebih jelas


lagi zoom...

apa kata cuba sendiri pasti menjadi...

Tutorial